MiljömanifestFör Popaganda är det viktigt att värna om miljön och satsa på hållbarhet. De två senaste åren har vi varit miljödiplomerade enligt Svensk Miljöbas, och i år tar vi steget vidare och blir ett miljömärkt event i samarbete med Håll Sverige Rent som är en av årets samarbetspartners. För varje år som går får vi i Föreningen Popaganda större kunskap och förståelse för hur vi på bästa sätt kan jobba med restauranger och andra etableringar på festivalområdet för att vi alla ska verka mot samma gemensamma mål – att jobba för en hållbar framtid!

Popaganda vill ligga i framkant när det gäller miljöarbete bland evenemang i Sverige och ser det som en enormt viktig fråga, både att minska vår egen miljöpåverkan med hjälp av effektiviseringar och nya lösningar, men även att inspirera våra besökare och partners till detsamma. Förra året tog vi ytterligare ett kliv i rätt riktning och gjorde festivalen 100 procent vegetarisk. I år blir vi även Sveriges första matsvinnsfria festival genom ett samarbete med maträddarappen Karma. Vi är inte bäst i klassen än, men vi strävar mot att bli.

Popaganda gör följande för miljön:

 • Serverar 100 procent vegetarisk mat på festivalområdet. Dessutom är minst 35 procent av all mat som serveras miljömärkt. 
 • Minimerar den negativa miljöpåverkan genom att se till att miljöarbetet implementeras i alla led av organisationen.
 • Ser över vilka transporter som används, och hur dessa kan effektiviseras, samt hur vi kan använda oss av miljöbilar.
 • Ser över inköpen, hur dessa kan minimeras och i större grad bli miljövänliga.
 • Ser över hur vi kan jobba med återvinning, både hur vi kan återvinna mer, men även bättre.

Popagandas vision är att i alla avseenden minimera vår negativa miljöpåverkan och att ständigt fortsätta förbättras. Målet är att göra bestående förändringar samt inspirera, men även att vara en drivande kraft bland våra arrangörskollegor och väcka opinion.

För att lyckas med att bli en hållbar festival behöver vi hjälp!

Det här kan du som besökare göra för miljön:

 • Drick kranvatten.
 • Ta hand om ditt avfall och släng i avsedd behållare - både inne på festivalområdet och utanför. Hjälp oss se till att den där PET-flaskan hamnar i rätt kärl, även efter ett par öl i kroppen. Sitter du utanför området innan festivalen – se till att du sorterar och slänger allt du kom dit med och hjälper oss hålla det snyggt och rent i närområdet. När det är dags att äta inne på området – håll utkik efter den gröna ankan, det är rätten på menyn som har extra hög ekologisk andel. Vi ska försöka göra det så som möjligt att se vilka bra matval du kan göra på området.
 • Lämna bilen hemma, och ta dig istället till våra evenemang till fots, med cykel eller kollektivtrafik. Vi ligger ju ändå så nära både Skanstull och fina promenad/cykel-vägar längs Årstaviken.
 • Kommer du till våra evenemang från andra delar av landet, eller världen, så rekommenderar vi att du skippar flyget och väljer tåget istället, så lovar vi att miljön tackar.
 • För boende rekommenderar vi att du bor på något av hotellen i kedjan Nordic Choice, och endast ett stenkast från festivalområdet ligger Clarion Hotel Stockholm. Nordic Choice Hotels har ett starkt miljöengagemang och väl utarbetade rutiner för att minska sina negativa avtryck. Läs med under Boende.
 • Om du (mot förmodan!) i nattdimman inte orkar ta tunnelbanan till efterfesten och bokar en taxi, fråga efter en miljöbil. Och se till att samåka så många som möjligt. Förutom miljövänligare också både mer ekonomiskt och kul!
 • Ta hand om varandra. ♥

/ Föreningen Popaganda